Engbæk's Hjemmeside Havens Hjemmeside
'Gerbe rose' Engbæk's Have

For 20 år siden anlagde vi en terrasse i vores have. I hvert hjørne blev der rejst en stolpe på næsten 2 meters højde. Ved det venstre hjørne blev der plantet en Clematis 'Rouge Cardinal'. Ved det højre hjørne, tæt ved en sandkasse, blev der plantet den tornfri 'Zepherine Drouhin', men den er aldrig blevet til noget, fordi den står i skyggen af et æbletræ. Ved det midterste hjørne blev der plantet en 'Gerbe Rose'.

'Gerbe Rose' blev dannes ved en krydsning imellem 'Baronne Aldolphe de Rotschild' og den vilde rose, R. wichuraiana, og den blev introduceret i Frankrig i 1904 af Faque. Navnet er fransk og betyder "lyserød blomsterklase". Den har store fyldte lyserøde blomster med en fin frugtagtig duft. Da 'Gerbe Rose' er en slyngrose, blev der udspændt vandrette jerntråde imellem stolperne med 30 cm mellemrum, så grenene kunne bindes ud til vandret og danne læ.

I de første år gik det godt. Rosen blev gødet, og den var sund og voksede smukt til. I løbet af et par år var den nået godt op i æbletræet, ialt ca. 4 meter, og så var det ikke nødvendigt at gøde den så meget som før. Nu begyndte den at få brune pletter på bladene, og mange af dem faldt af midt om sommeren. Jeg havde gået til foredrag i Rosenselskabet og fået at vide, at jeg bare skulle sprøjte, for så ville de brune pletter forsvinde. Det prøvede jeg så det næste år, men måske sprøjtede jeg for sent, eller måske gjorde jeg det forkert, for de brune pletter kom igen.

En sommerdag ved eftermiddagsteen sad jeg og så på planten og spekulerede over, hvad der var galt med den. Pludselig så jeg, at det kun var bladene på de gamle skud, som var plettede, mens bladene på de nye skud var pletfri. Derfor måtte det være vigtigt at få mange friske skud for at få en sund plante. I et andet foredrag i Rosenselskabet fik jeg at vide, at klatreroser skulle beskæres lige efter blomstringen, for så vil de nye skud bære blomster næste år. Til gengæld ødelægges en eventuel efterblomstring.

Derfor plejer jeg nu 'Gerbe Rose' ved beskæring, så den holder sig indenfor trådene, og den gødes rigeligt om foråret og forsommeren med 10 liter drivhus gødning og NPK gødning, og nu har jeg en sund, pletfri rose. Jeg har stadigvæk sprøjtemidlet, da jeg ikke har haft brug for det siden.

Dens højde er, tja - det afhænger af beskæringen, men det er bedst at have blomsterne i øjenhøjde.

Selvom vi bor 2 km fra kysten, har vi haft alle slags vejr i de 20 vintre, og 'Gerbe Rose' har klaret dem alle fint uden særlig pleje.

Trykt i RosenNyt 10(1), 16 - 17 (1997) og Rosenbladet 10(3), 31 - 32 (1997). Hent pdf-fil.

RosenNyt er medlemsblad for Det Danske Rosenselskab.

Rosenbladet er medlemsblad for Svenska Rosensällskapet.

Til Toppen Web-editor: frode @ engbaek . com Antal besøgende: Sidst opdateret: 23 mar 2008