Engbæk's Hjemmeside Sundhedens Hjemmeside
Rosenduft Engbæk om Sundhed

Planteskoleejeren Torben Thim har skrevet en bog om Historiske Roser. Det er de roser, som han specielt godt kan lide. Bogen udkom på Gads forlag i 1998.

Torben Thim omtaler en spændende beretning om rosenduftens indflydelse på helbredet. Han citerer følgende historie fra "Monographie de la Rose", som var skrevet af Pierre Joseph Buc'hoz (1731-1801), en fransk læge og plantehistoriker. Buc'hoz citerer videre tyskeren Libelius, som fortæller om en mand med et melankolsk temperament, der var tvunget til at blive indendørs i den tid roserne blomstrede, fordi deres duft gav ham kløe i øjnene efterfulgt af irritation og ufrivillige tårer. Pludselige dødsfald, forårsaget af et ubetænksomt antal roser i et lille lukket rum, er ikke noget særsyn..., skrev Libelius. Buc'hoz konkluderer, at alle fornøjelser her i livet, som rosen er et symbol på, er blandet med sorger.

Man kan tro, at det er et tilfælde af Multiple Chemical Sensitivity (MCS) eller Duft- og Kemikalieoverfølsomhed, som er beskrevet her. Kløen, irritationen og tårerne kan dog også skyldes en allergi mod planter, som blomstrer på samme tid.

Da jeg er interesseret i rosendufte, vil jeg gerne vide, om rosenduften giver MCS-symptomer, når den kommer direkte fra kronbladene, eller om MCS-symptomerne skyldes de kemiske ændringer, som sker med dufte, når de anvendes industrielt. Hvis du har sådanne erfaringer, vil du være så venlig at skrive til mig på adressen: frode @ engbaek . com

Tryk i medlemsbladet for Foreningen for Duft- og Kemikalieoverfølsomme nr 22 side 18, juli 1999.

Du kan læse mere om Foreningen for Duft- og Kemikalieoverfølsomme på foreningens hjemmeside.

Til toppen Web-editor: frode @ engbaek . com Antal besøgende: Sidst opdateret: 21. maj 2007